De herfst is allang voorbij. De lente komt eraan. De wind en regen zal ik zeker niet missen, maar de pompoen.. ja die wel. Verder kijk ik uit naar al die sappige frisse blaadjes die straks weer uit de moestuin geplukt kunnen worden. Knapperige Raapsteeltjes, krakend verse mizuna, pittige rucola, zachte pluksla…De groene asperges, mei raapjes, rabarber..
Maar echt, de pompoen is 1 van mijn lievelingen. Pompoen maakt gerechten vol, romig en zoet.
Je kunt ontzettend veel met die oranje vrucht. De heerlijkste taartjes, soepen, baksels, thee, ovenschotels, hummus maar ook ..cake!
Laatst bakte ik een cake van de laatste pompoen uit de moestuin oogst van afgelopen herfst.Graag wilde we een gezonde cake, geen suiker maar wel gezonde koolhydraten en vezels. Daarnaast wat extra eiwitten. De cake is zacht en zoet van de pompoen, het eiwitpoeder wat ik gebruik is vrij zoet. Dus extra zoet is niet nodig. Lekker tussendoortje met veel vezels. Natuurlijk gaan er ook kruiden in, de pumkin spice mix die ik erin doe komt uit onze shop. Deze kruiden zijn bijna overal lekker in. In een smoothie, in cake, taart of in een latte.
Maar echt, de pompoen is 1 van mijn lievelingen. Pompoen maakt gerechten vol, romig en zoet.
Je kunt ontzettend veel met die oranje vrucht. De heerlijkste taartjes, soepen, baksels, thee, ovenschotels, hummus maar ook ..cake!
Laatst bakte ik een cake van de laatste pompoen uit de moestuin oogst van afgelopen herfst.Graag wilde we een gezonde cake, geen suiker maar wel gezonde koolhydraten en vezels. Daarnaast wat extra eiwitten. De cake is zacht en zoet van de pompoen, het eiwitpoeder wat ik gebruik is vrij zoet. Dus extra zoet is niet nodig. Lekker tussendoortje met veel vezels. Natuurlijk gaan er ook kruiden in, de pumkin spice mix die ik erin doe komt uit onze shop. Deze kruiden zijn bijna overal lekker in. In een smoothie, in cake, taart of in een latte.
Het cake recept:
250 gram fles pompoen, kort gekookt.
2 eetlepels lijnzaad en 3 eetlepels warm water.
30 gram kokosolie of ghee (evt kun je het vet ook vervangen door appelmoes)
130 ml amandelmelk. Of sojamelk.
1.5 scoop eiwitpoeder. (ik gebruik orangefit vanille smaak)
3 eetlepels appelmoes ongezoet (je kunt dit ook weglaten, gebruik iets meer melk of water)
130 gram volkoren (spelt) meel
2 thl bakpoeder
2 eetlepels lijnzaad en 3 eetlepels warm water.
30 gram kokosolie of ghee (evt kun je het vet ook vervangen door appelmoes)
130 ml amandelmelk. Of sojamelk.
1.5 scoop eiwitpoeder. (ik gebruik orangefit vanille smaak)
3 eetlepels appelmoes ongezoet (je kunt dit ook weglaten, gebruik iets meer melk of water)
130 gram volkoren (spelt) meel
2 thl bakpoeder
1 thl baking soda
snufje zout
handje rozijnen (of gehakte dadels)
Handje walnoten of pecannoten, gehakt.
2 volle theelepels pumpkin spice
Evy: anijszaad gemalen en wat kardemom poeder
eventueel: een appel in blokjes voor erdoor
Per plak: 125 kcal, koolhydraten: 11.9 gram (vezels: 2.3 gram) vet : 6,5 (met een handje walnoten) 5 gram eiwit.
In deze tijd van het jaar is de schil van pompoen stug, ik haal hem er dan ook af. In de herfst verwerk ik de pompoen met schil, dan is hij nog zacht. Maak de pompoen schoon, snijd in blokjes van 5 cm. Kook de pompoen in weinig water voor 10 minuten. Giet de pompoen af en vang evt het water op om later soep mee te maken of in dit recht te gebruiken. Terwijl de pompoen kookt maak je een lijnzaadpapje van het lijnzaad en het water, gewoon door elkaar roeren en 10 minuten laten staan.
Verwarm de oven op 180 graden. (elektrisch)
Doe de gekookte pompoen, de kokosolie of Ghee , pumpkin spice, eiwitpoeder , lijnzaadpapje , appelmoes en ‘melk’ in de blender of keukenmachine. Meng glad. Is het niet glad genoeg gebruik dan nog wat kookvocht of water. Denk aan de consistentie van dik pannenkoekenbeslag.
Speltmeel, snufje zout, bakpoeder en bakingsoda even mengen in een schaal. Doe hier ook de rozijnen, noten en evt blokjes appel in, meng de pompoen massa hier doorheen en stort in een ingevet cakeblik met bakpapier.
Evt kun je de cake nog versieren met vruchten, noten of kokos schaafsel.
Bak de cake 45 minuten. Soms iets langer. Laat afkoelen in de vorm en snijd een plakje.. neem er een theetje bij, bijvoorbeeld onze special: pumpkin chai of denk aan onze warme winter thee.
snufje zout
handje rozijnen (of gehakte dadels)
Handje walnoten of pecannoten, gehakt.
2 volle theelepels pumpkin spice
Evy: anijszaad gemalen en wat kardemom poeder
eventueel: een appel in blokjes voor erdoor
Per plak: 125 kcal, koolhydraten: 11.9 gram (vezels: 2.3 gram) vet : 6,5 (met een handje walnoten) 5 gram eiwit.
In deze tijd van het jaar is de schil van pompoen stug, ik haal hem er dan ook af. In de herfst verwerk ik de pompoen met schil, dan is hij nog zacht. Maak de pompoen schoon, snijd in blokjes van 5 cm. Kook de pompoen in weinig water voor 10 minuten. Giet de pompoen af en vang evt het water op om later soep mee te maken of in dit recht te gebruiken. Terwijl de pompoen kookt maak je een lijnzaadpapje van het lijnzaad en het water, gewoon door elkaar roeren en 10 minuten laten staan.
Verwarm de oven op 180 graden. (elektrisch)
Doe de gekookte pompoen, de kokosolie of Ghee , pumpkin spice, eiwitpoeder , lijnzaadpapje , appelmoes en ‘melk’ in de blender of keukenmachine. Meng glad. Is het niet glad genoeg gebruik dan nog wat kookvocht of water. Denk aan de consistentie van dik pannenkoekenbeslag.
Speltmeel, snufje zout, bakpoeder en bakingsoda even mengen in een schaal. Doe hier ook de rozijnen, noten en evt blokjes appel in, meng de pompoen massa hier doorheen en stort in een ingevet cakeblik met bakpapier.
Evt kun je de cake nog versieren met vruchten, noten of kokos schaafsel.

Wat je overhoud van de pompoen kan gemakkelijk in een smoothie. Hiervoor vries ik de blokjes pompoen in. Of gebruik ze gelijk de volgende dag.
Left over smoothie:
150 (of meer) gram gekookte pompoen
1 beker heet water
1/2 beker (opgewarmde plantaardige melk)
1 scoop eiwitpoeder. Je kunt ongezoete gebruiken of gezoete . Bij ongezoet zou ik zeker wat honing of agave siroop toevoegen. Ik gebruik orangefit banaan en gebruik geen zoetmiddel.
1 thl Pumpkin spice of kaneel.
Blend dit allen tezamen in je machine, evt kun je er nog wat haverzemelen/havermout of fruit door blenden. Ik serveer mijn smoothies in een schaaltje en doe er vaak toppings op. Ik houd niet van koude smoothies, vandaar dat ik heet water en warme plantaardige melk gebruik.